Drżenie dłoni, ciała, mięśni po wysiłku fizycznym może być związane ze zmęczeniem po treningowym. Każdy z nas jest inny i każdy reaguje na zmęczenie inaczej. Jeśli jednak niepokoi Cię to, idź do lekarza, być może dostaniesz skierowanie do reumatologa, który na pewno Ci pomoże jeśli będzie to coś groźniejszego. Warto również kontrolować ciśnienie, [...]
Witam , znaczna część trenujących na siłowni osób zwraca jedynie uwagę na to, by zapewnić jak największą podaż białka, uznając ten składnik za kluczowy dla rozwoju muskulatury. Tymczasem zarówno dla zachowania zdrowia, jak i prawidłowego utrzymania zadowalającego progresu na treningach i konsekwentnej poprawy kompozycji sylwetki ważna jest także [...]
Odchudzanie to proces, który dotyczy całego organizmu. Redukując nadmierną tkankę tłuszczową, pozbywamy się jej z całego ciała. Dlatego redukcja tkanki tłuszczowej tylko z brzucha czy z ud, pomijając inne rejony jest niemożliwa. W tej kwestii albo wszystko albo nic. "Jak zgubić oponkę? Czy da się spalić tłuszcz tylko z brzucha?" przeczytasz w [...]
/SFD/2024/3/28/d05bd73cff054ee28cdd835b5427020f.jpg Wiesz co patrząc na sylwetkę na zdjęciach to jak to ująłeś "delikatna" redukcja to zdecydowanie za mało. Masz bardzo wysoki poziom tkanki tłuszczowej więc tutaj nie ma się co nastawiać na ostateczne szlifowanie sylwetki tylko na konkretną redukcję żeby tą sylwetkę poprawić. Na pewno na Twoim [...]
Gainer to głównie syf, cukier + tanie białka sojowe i troche wpc. Wylicz sobie zapotrzebowanie kaloryczne i ustal diete na surplusie. Jak nie wyrabiasz z przejedzenia to pomóż sobie tłuszczami w dużej ilości (orzechy, oliwa, ryby). Kasę zostaw na ewentualne białko jak będziesz robił redukcję, wtedy niektórym ciężko utrzymać wysoki poziom(typu [...]
Cześć! Zaczynając redukcję warto nie celować na ślepo w liczenie kalorii, a skorzystać z kalkulatora np. tego poniżej: Sprawdzić jak się czujesz i czy są efekty. Następnie odpowiednio podzielić kalorie: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki [...]
Zestawienie kreatyny i spalacza jest idealnym połączeniem podczas redukcji wagi, szczególnie dla mężczyzn, którzy nie stosują środków dopingujących. Podczas redukcji obwody ciała maleją. Łącznie z centymetrami w pasie maleje również obwód ramion/bicepsa. Kreatyna powiększy, nabije Twoje mięśnie i nada im bardziej wypukłych kształtów, co dla [...]
Witaj, zacznijmy od tego, że te wzory są tylko takie szacunkowe, nie są dokładne, ale zawsze warto mieć jakiś punkt wyjścia. W mojej ocenie 500 kcal na minusie to bardzo dużo, ja bardziej bym się skłaniała aby ten deficyt nie wynosił dużo więcej niż 300 kcal na minusie. Wiem, że to nie dużo, ale dzięki temu unikniesz dużych spadków hormonów w [...]
Cześć! Fajnie, że już wyliczyłeś swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto abyś poprawił odrobinkę podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
/SFD/2023/11/23/32742ae783be40c3b010af4af09a7efb.jpg Każdy z nas ma jakieś wyobrażenie dobrze wyglądającej sylwetki. Jeden lubi dużą masę mięśniową podchodzącą pod kulturystę, a inni umiarkowaną ilość masy z zarysowanymi mięśniami. Ile ludzi tyle preferencji dotyczących sylwetki. Dlatego to my sami powinniśmy mieć w głowie jakiś plan na to jak [...]
Witaj! przechodząc do meritum Mam 25 lat, wzrost 183, waga 87. Wymiary biceps luzem 35, pas 93. BF według kalkulatora około 20%. BF 20% to jest juz dosc sporo, osobiscie bym robil redukcje z poziomem tluszczu na 20% Wcześniej nigdy nie trenowałem jakoś regularnie, ale miałem jakieś epizody z siłownia. Aktualnie mam pół roku które mogę poświęcić [...]
Cześć! Na samym początku redukcji powinieneś zadbać o to by wiedzieć ile kalorii powinieneś spożywać aby poprawnie wykonać tę redukcję. Zerknij proszę na artykuł poniżej: I odejmować kalorie dopiero wtedy gdy masz stagnację wagi przez kilka dni. Straciłeś w miesiąc 10kg, to bardzo dużo i niezdrowo. Powinieneś celować w utratę 0,5kg na tydzień, [...]
Białko to podstawowy makroskładnik odpowiadający za rozbudowę masy mięśniowej, jeden z kluczowych punktów zdrowego odżywiania, składnik jedzenia przyspieszający znacznie metabolizm, podnoszący termogenezę organizmu, a co z tym idzie wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Zapotrzebowanie na białko waha się pomiędzy 1.0g/kg do 2g/kg [...]
[...] keidy powinnam co cwiczyc)zawsze robie to samo, zaznaczam ze chodzi mi o redukcje!!spora!! najpierw opisze diete: opcja 1 GYM rano: 6:00 kawa i do pracy 9:20 koktajl bialkowy(waniliowy)1porcja 1,4 W 19B 2T 9:30 Gym pozniej napisze co tam wyprawiam:P 2h 12:30 ser feta 150g5%tluszczu 34,5B 7,5T 3,8W lub mieso kurczak z grila(nie wiem [...]
Poziom tkanki tłuszczowej w ustroju jest dość wysoki, zatem należy przeprowadzić przemyślaną redukcję w celu poprawy jakości sylwetki, a także ogólnie pojętego zdrowia organizmu. Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, [...]
Białko możesz spokojnie obniżyć do jakiś 160 g. Zapotrzebowanie na ten składnik liczymy na beztłuszczową masę ciała. Robisz redukcję do osiągniecia zadowalającego poziomu tkanki tłuszczowej. Potem, jeśli chcesz "być większy" - robisz masę. Jeśli to co widzisz w lustrze, w pełni Cię zadowala - dbasz o to, by utrzymać efekty.
Siema narazie jestem po dwóch miesiącach na if i możne efekty nie są bardzo dobre ale dla mnie jak narazie ok ;] Dodam że było mi bardzo trudno uzupełniać białko więc codziennie nie jadłem 160 g tylko 100 około więc trochę za mało(teraz mam możliwość kupienia białka co oczywiście robie ;] ) .Redukcję ciągnę dalej zobaczymy efekty pod koniec roku [...]
Witam. Na wstępie należy wyjaśnić że białko to podstawowy makroskładnik odpowiadający za rozbudowę masy mięśniowej, jeden z kluczowych punktów zdrowego odżywiania, składnik jedzenia przyspieszający znacznie metabolizm, podnoszący termogenezę organizmu, a co z tym idzie wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Zapotrzebowanie na [...]
Witam, na wstępie należy wyjaśnić że białko to podstawowy makroskładnik odpowiadający za rozbudowę masy mięśniowej, jeden z kluczowych punktów zdrowego odżywiania, składnik jedzenia przyspieszający znacznie metabolizm, podnoszący termogenezę organizmu, a co z tym idzie wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Zapotrzebowanie na [...]
Pociągnę jeszcze redukcję przez dwa tygodnie, a potem zacznę dodawać po 100 kcal na tydzień szukając zera. Zacznę zmniejszać intetwały i zobaczymy co z tego wyjdzie. Waga 85 kg, wzrost 186 Podział: białko 180 g Tłuszcze 100 g Węgle reszta Bedzie ok?